Tünd şokoladın bilinməyən faydaları
Bu, məsələn, müxtəlif xəstəliklər üçün risk faktorları kimi başa düşülə bilən müxtəlif genetik variasiyaların son nəticəyə təsirinin öyrənilməsinə əsaslanır. Əvvəlcə alimlər 64 945 avropalıdan sağlamlıq məlumatları və bioloji materiallar toplayıblar. Tədqiqatçılar iştirakçıların yemək vərdişlərini də qiymətləndiriblər.
Daha sonra onlar tünd şokolad istehlakının genetik olaraq proqnozlaşdırılan səviyyələri ilə ürək çatışmazlığı, koronar arteriya xəstəliyi, infarkt, atrial fibrilasiya, venoz tromboz, hipertoniya və insult kimi 12 ürək-damar xəstəliyinin inkişaf riski arasında səbəb əlaqəsini müəyyən etmək üçün məlumatları təhlil ediblər.
Nəticələr göstərib ki, tünd şokolad istehlakı əsas hipertoniya riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Tünd şokolad istehlakı ilə digər ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riski arasında heç bir əhəmiyyətli əlaqə müşahidə edilməyib. Eyni zaman tünd şokoladın tərkibində olan flavanollar (bitki birləşmələri) endotel funksiyasını yaxşılaşdıra, damarların elastikliyini artıra və nitrik oksidin salınmasını artıraraq trombositlərin yapışmasının qarşısını ala bilir.
AzVision.az
Teqlər: